Electrochemical membrane-assisted pH-swing extraction and back-extraction of lactic acid

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Autor:innen
Gausmann, Marcel
Bertram, Franziska
Schuur, Boelo
Jupke, Andreas
Autor:in (Körperschaft)
Publikationsdatum
2022
Typ der Arbeit
Studiengang
Typ
01A - Beitrag in wissenschaftlicher Zeitschrift
Herausgeber:innen
Herausgeber:in (Körperschaft)
Betreuer:in
Übergeordnetes Werk
Separation and Purification Technology
Themenheft
Link
Reihe / Serie
Reihennummer
Jahrgang / Band
289
Ausgabe / Nummer
Seiten / Dauer
Patentnummer
Verlag / Herausgebende Institution
Elsevier
Verlagsort / Veranstaltungsort
Auflage
Version
Programmiersprache
Abtretungsempfänger:in
Praxispartner:in/Auftraggeber:in
Zusammenfassung
Reactive extraction of carboxylic acids such as lactic acid with tertiary amines is a state-of-the-art process but suffers strongly from reduced extraction efficiency in buffered environments like fermentation broths. In order to increase the efficiency of in-situ product removal, we here propose the combination of a membrane-assisted reactive extraction with an electrochemical pH shift. Prior to extraction in the membrane module, the fermentation broth containing the lactic acid at neutral pH is treated by anodic electrolysis to reduce the pH and thereby improve the extraction yield. Additionally, the cathodic reaction is used to increase the pH of the aqueous stream used for back-extraction of the loaded organic phase. Model solutions were used to develop a mathematical model, capable of calculating the required membrane area for in-situ extractions, considering the effect of the aqueous pH on the extraction performance. Additionally, using electrochemical pH shift, we were able to concentrate lactic acid from 1 wt% in the dilute broth to 7 wt% in the back extract.
Schlagwörter
Lactic acid, Electrochemical separation, pH shift extraction, Membrane contactor, Reactive extraction
Fachgebiet (DDC)
500 - Naturwissenschaften
Projekt
Veranstaltung
Startdatum der Ausstellung
Enddatum der Ausstellung
Startdatum der Konferenz
Enddatum der Konferenz
Datum der letzten Prüfung
ISBN
ISSN
1873-3794
1383-5866
Sprache
Englisch
Während FHNW Zugehörigkeit erstellt
Ja
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Begutachtung
Peer-Review der ganzen Publikation
Open Access-Status
Closed
Lizenz
Zitation
GAUSMANN, Marcel, Franziska BERTRAM, Boelo SCHUUR, Andreas JUPKE, Angelo GÖSSI und Wolfgang RIEDL, 2022. Electrochemical membrane-assisted pH-swing extraction and back-extraction of lactic acid. Separation and Purification Technology. 2022. Bd. 289. DOI 10.1016/j.seppur.2022.120702. Verfügbar unter: https://irf.fhnw.ch/handle/11654/33937