Enzyme Shielding in an Enzyme-thin and Soft Organosilica Layer

Vorschaubild nicht verfügbar
Autor:in (Körperschaft)
Publikationsdatum
2016
Typ der Arbeit
Studiengang
Typ
01A - Beitrag in wissenschaftlicher Zeitschrift
Herausgeber:innen
Herausgeber:in (Körperschaft)
Betreuer:in
Übergeordnetes Werk
Angewandte Chemie: International Edition
Themenheft
DOI der Originalpublikation
Link
Reihe / Serie
Reihennummer
Jahrgang / Band
55
Ausgabe / Nummer
21
Seiten / Dauer
6285–6289
Patentnummer
Verlag / Herausgebende Institution
Wiley
Verlagsort / Veranstaltungsort
Auflage
Version
Programmiersprache
Abtretungsempfänger:in
Praxispartner:in/Auftraggeber:in
Zusammenfassung
The fragile nature of most enzymes is a major hindrance to their use in industrial processes. Herein, we describe a synthetic chem. strategy to produce hybrid org.​/inorg. nanobiocatalysts; it exploits the self-​assembly of silane building blocks at the surface of enzymes to grow an organosilica layer, of controlled thickness, that fully shields the enzyme. Remarkably, the enzyme triggers a rearrangement of this organosilica layer into a significantly soft structure. We demonstrate that this change in stiffness correlates with the biocatalytic turnover rate, and that the organosilica layer shields the enzyme in a soft environment with a markedly enhanced resistance to denaturing stresses.
Schlagwörter
Fermentation, Bioindustrial Chemistry
Fachgebiet (DDC)
Projekt
Veranstaltung
Startdatum der Ausstellung
Enddatum der Ausstellung
Startdatum der Konferenz
Enddatum der Konferenz
Datum der letzten Prüfung
ISBN
ISSN
1521-3773
1433-7851
0570-0833
Sprache
Englisch
Während FHNW Zugehörigkeit erstellt
Ja
Zukunftsfelder FHNW
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Begutachtung
Peer-Review der ganzen Publikation
Open Access-Status
Lizenz
Zitation
CORRERO, Maria Rita, Negar MORIDI, Hansjörg SCHÜTZINGER, Sabine SYKORA, Erik AMMANN, E. Henrik PETERS, Yves DUDAL, Philippe CORVINI und Patrick SHAHGALDIAN, 2016. Enzyme Shielding in an Enzyme-thin and Soft Organosilica Layer. Angewandte Chemie: International Edition. 2016. Bd. 55, Nr. 21, S. 6285–6289. DOI 10.1002/anie.201600590. Verfügbar unter: http://hdl.handle.net/11654/23399