Effect of a chronic Intake of the natural sweeteners Xylitol and Erythritol on glucose absorption in humans with obesity

Vorschaubild
Autor:innen
Bordier, Valentine
Teysseire, Fabienne
Beglinger, Christoph
Meyer-Gerspach, Anne-Christin
Wölnerhanssen, Bettina
Senner, Frank
Autor:in (Körperschaft)
Publikationsdatum
05.11.2021
Typ der Arbeit
Studiengang
Typ
01A - Beitrag in wissenschaftlicher Zeitschrift
Herausgeber:innen
Herausgeber:in (Körperschaft)
Betreuer:in
Übergeordnetes Werk
Nutrients
Themenheft
DOI der Originalpublikation
Link
Reihe / Serie
Reihennummer
Jahrgang / Band
13
Ausgabe / Nummer
Seiten / Dauer
1-10
Patentnummer
Verlag / Herausgebende Institution
MDPI
Verlagsort / Veranstaltungsort
Basel
Auflage
Version
Programmiersprache
Abtretungsempfänger:in
Praxispartner:in/Auftraggeber:in
Zusammenfassung
In patients with obesity, accelerated nutrients absorption is observed. Xylitol and erythritol are of interest as alternative sweeteners, and it has been shown in rodent models that their acute in- gestion reduces intestinal glucose absorption. This study aims to investigate whether a chronic intake of xylitol and erythritol impacts glucose absorption in humans with obesity. Forty-six participants were randomized to take either 8 g of xylitol or 12 g of erythritol three times a day for five to seven weeks, or to be part of the control group (no substance). Before and after the intervention, intestinal glucose absorption was assessed during an oral glucose tolerance test with 3-Ortho-methyl-glucose (3-OMG). The effect of xylitol or erythritol intake on the area under the curve for 3-OMG concentra- tion was not significant. Neither the time (pre or post intervention), nor the group (control, xylitol, or erythritol), nor the time-by-group interaction effects were significant (p = 0.829, p = 0.821, and p = 0.572, respectively). Therefore, our results show that a chronic intake of the natural sweeteners xylitol and erythritol does not affect intestinal glucose absorption in humans with obesity
Schlagwörter
3-OMG, Erythritol, Xylitol, Natural sweeteners, Glucose absorption, Obesity
Fachgebiet (DDC)
Projekt
Veranstaltung
Startdatum der Ausstellung
Enddatum der Ausstellung
Startdatum der Konferenz
Enddatum der Konferenz
Datum der letzten Prüfung
ISBN
ISSN
2072-6643
Sprache
Englisch
Während FHNW Zugehörigkeit erstellt
Ja
Zukunftsfelder FHNW
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Begutachtung
Peer-Review der ganzen Publikation
Open Access-Status
Gold
Lizenz
'http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/us/'
Zitation
BORDIER, Valentine, Fabienne TEYSSEIRE, Götz SCHLOTTERBECK, Christoph BEGLINGER, Anne-Christin MEYER-GERSPACH, Bettina WÖLNERHANSSEN und Frank SENNER, 2021. Effect of a chronic Intake of the natural sweeteners Xylitol and Erythritol on glucose absorption in humans with obesity. Nutrients. 5 November 2021. Bd. 13, S. 1–10. DOI 10.3390/nu13113950. Verfügbar unter: https://doi.org/10.26041/fhnw-4141