Absorption and metabolism of the natural sweeteners erythritol and xylitol in humans. A dose-ranging study

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Autor:innen
Wölnerhanssen, Bettina K.
Meyer-Gerspach, Anne Christin
Bordier, Valentine
Teysseire, Valentine
Senner, Frank
Drewe, Jürgen
Beglinger, Christoph
Autor:in (Körperschaft)
Publikationsdatum
30.08.2022
Typ der Arbeit
Studiengang
Typ
01A - Beitrag in wissenschaftlicher Zeitschrift
Herausgeber:innen
Herausgeber:in (Körperschaft)
Betreuer:in
Übergeordnetes Werk
International Journal of Molecular Sciences
Themenheft
DOI der Originalpublikation
Link
Reihe / Serie
Reihennummer
Jahrgang / Band
23
Ausgabe / Nummer
17
Seiten / Dauer
1-13
Patentnummer
Verlag / Herausgebende Institution
MDPI
Verlagsort / Veranstaltungsort
Auflage
Version
Programmiersprache
Abtretungsempfänger:in
Praxispartner:in/Auftraggeber:in
Zusammenfassung
The natural sweeteners erythritol and xylitol might be helpful to reduce sugar consumption and therefore prevent obesity and diabetes. The aim of the present study was to determine the absorption and metabolization into erythronate of different concentrations of erythritol and xylitol. Seventeen healthy lean participants received intragastric solutions of 10, 25, or 50 g erythritol or 7, 17, or 35 g xylitol on three study days in a randomized order. The study was double blinded with respect to the doses administered. We assessed plasma concentrations of erythritol, xylitol, and erythronate at fixed time intervals after administration with gas chromatography-mass spectrometry. We found: (i) a dose-dependent and saturable absorption of erythritol, (ii) a very low absorption of xylitol, (iii) a dose-dependent metabolization of erythritol into erythronate, and (iv) no metabolization of xylitol into erythronate. The implications of the metabolization of erythritol into erythronate for human health remain to be determined and more research in this area is needed.
Schlagwörter
Erythritol, Xylitol, Erythronate, Natural sweeteners, Absorption, Metabolism, Obesity, Diabetes
Fachgebiet (DDC)
600 - Technik, Medizin, angewandte Wissenschaften
Projekt
Veranstaltung
Startdatum der Ausstellung
Enddatum der Ausstellung
Startdatum der Konferenz
Enddatum der Konferenz
Datum der letzten Prüfung
ISBN
ISSN
1422-0067
1661-6596
Sprache
Englisch
Während FHNW Zugehörigkeit erstellt
Ja
Zukunftsfelder FHNW
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Begutachtung
Peer-Review der ganzen Publikation
Open Access-Status
Gold
Lizenz
'https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/'
Zitation
WÖLNERHANSSEN, Bettina K., Anne Christin MEYER-GERSPACH, Valentine BORDIER, Valentine TEYSSEIRE, Frank SENNER, Götz SCHLOTTERBECK, Jürgen DREWE und Christoph BEGLINGER, 2022. Absorption and metabolism of the natural sweeteners erythritol and xylitol in humans. A dose-ranging study. International Journal of Molecular Sciences. 30 August 2022. Bd. 23, Nr. 17, S. 1–13. DOI 10.3390/ijms23179867. Verfügbar unter: https://doi.org/10.26041/fhnw-4608