Modeling of a liquid membrane in Taylor flow integrated with lactic acid fermentation

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Autor:innen
Van der Bruggen, Bart
Fontalvo, Javier
Autor:in (Körperschaft)
Publikationsdatum
10/2019
Typ der Arbeit
Studiengang
Typ
01A - Beitrag in wissenschaftlicher Zeitschrift
Herausgeber:innen
Herausgeber:in (Körperschaft)
Betreuer:in
Übergeordnetes Werk
Chemical Engineering and Processing: Process Intensification
Themenheft
Link
Reihe / Serie
Reihennummer
Jahrgang / Band
144
Ausgabe / Nummer
Seiten / Dauer
Patentnummer
Verlag / Herausgebende Institution
Elsevier
Verlagsort / Veranstaltungsort
Auflage
Version
Programmiersprache
Abtretungsempfänger:in
Praxispartner:in/Auftraggeber:in
Zusammenfassung
The application of a liquid membrane in Taylor flow (LMTF) is a promising method that can be integrated with other separation or reactive processes in view of process intensification. In this work, a model for a hybrid LMTF – fermentation system was developed for lactic acid production using batch fermentation and LMTF experimental data. The hybrid model is compared to experimental data of the hybrid system. Through a sensitivity analysis of the main variables of the LMTF an optimum value of the overall volumetric mass transfer coefficient (0.0122 1/s) was achieved for lactic acid removal. This was further used for modeling the hybrid system. The fermentation time of the hybrid system is reduced by 7 h, the productivity and biomass concentration is increased by 2.578 g/(L·h) and 2.7016 g/L, respectively, as compared with a batch fermentation. In addition, the effect of the number of channels of the LMTF is modeled and its impact on productivity, fermentation time, and final biomass concentration is analyzed. It was concluded that lactic acid removal through the LMTF from the fermentation broth is an alternative to control the pH within fermenter.
Schlagwörter
Fachgebiet (DDC)
500 - Naturwissenschaften und Mathematik
Projekt
Veranstaltung
Startdatum der Ausstellung
Enddatum der Ausstellung
Startdatum der Konferenz
Enddatum der Konferenz
Datum der letzten Prüfung
ISBN
ISSN
0255-2701
1873-3204
Sprache
Englisch
Während FHNW Zugehörigkeit erstellt
Nein
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Begutachtung
Peer-Review der ganzen Publikation
Open Access-Status
Closed
Lizenz
Zitation
PÉREZ, Alan, Bart VAN DER BRUGGEN und Javier FONTALVO, 2019. Modeling of a liquid membrane in Taylor flow integrated with lactic acid fermentation. Chemical Engineering and Processing: Process Intensification. Oktober 2019. Bd. 144. DOI 10.1016/j.cep.2019.107643. Verfügbar unter: https://irf.fhnw.ch/handle/11654/38937