Immobilisation and stabilisation of glycosylated enzymes on boronic acid-functionalised silica nanoparticles
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Autor:innen
Nazemi, Seyed
Olesinska, Magdalena
Pezzella, Cinzia
Varriale, Simona
Lin, Chia-Wei
Autor:in (Körperschaft)
Publikationsdatum
2021
Typ der Arbeit
Studiengang
Sammlung
Typ
01A - Beitrag in wissenschaftlicher Zeitschrift
Herausgeber:innen
Herausgeber:in (Körperschaft)
Betreuer:in
Übergeordnetes Werk
Chemical Communications
Themenheft
DOI der Originalpublikation
Link
Reihe / Serie
Reihennummer
Jahrgang / Band
57
Ausgabe / Nummer
Seiten / Dauer
11960-11963
Patentnummer
Verlag / Herausgebende Institution
Royal Society of Chemistry
Verlagsort / Veranstaltungsort
Auflage
Version
Programmiersprache
Abtretungsempfänger:in
Praxispartner:in/Auftraggeber:in
Zusammenfassung
We report a method of glycosylated enzymes’ surface immobilisation and stabilisation. The enzyme is immobilised at the surface of silica nanoparticles through the reversible covalent binding of vicinal diols of the enzyme glycans with a surface-attached boronate derivative. A soft organosilica layer of controlled thickness is grown at the silica surface, entrapping the enzyme and thus avoiding enzyme leaching. We demonstrate that this approach results not only in high and durable activity retention but also enzyme stabilisation.
Schlagwörter
Fachgebiet (DDC)
Veranstaltung
Startdatum der Ausstellung
Enddatum der Ausstellung
Startdatum der Konferenz
Enddatum der Konferenz
Datum der letzten Prüfung
ISBN
ISSN
1359-7345
1364-548X
1364-548X
Sprache
Englisch
Während FHNW Zugehörigkeit erstellt
Ja
Zukunftsfelder FHNW
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Begutachtung
Peer-Review der ganzen Publikation
Open Access-Status
Closed
Lizenz
Zitation
NAZEMI, Seyed, Magdalena OLESINSKA, Cinzia PEZZELLA, Simona VARRIALE, Chia-Wei LIN, Philippe CORVINI und Patrick SHAHGALDIAN, 2021. Immobilisation and stabilisation of glycosylated enzymes on boronic acid-functionalised silica nanoparticles. Chemical Communications. 2021. Bd. 57, S. 11960–11963. DOI 10.1039/d1cc04916j. Verfügbar unter: https://irf.fhnw.ch/handle/11654/33396