Visschers, Vivianne

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Visschers
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Vivianne
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Visschers, Vivianne

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Newsletter Jahr 3 Forschungsprojekt «Intervention zur Risikoreduktion der multiplen antimikrobiell resistenten Übertragungswege»

2020-12, Visschers, Vivianne, Freivogel, Claudia

Zusammenfassung der Aktivitäten und des Outputs des dritten Projektjahres.

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Episode 2: Tomaten, Konsumverhalten und Labels

2020-01-28, Visschers, Vivianne, Keller, Christoph

Wer im Winter Tomaten kauft, «erwirbt» pro Kilo Tomaten bis zu 9,2 Kilo CO2. CO2, das von der Heizung der Treibhäuser stammt, aus dem Transport, aus der Logistik. Das wissen die wenigsten, und die wenigsten reagieren überhaupt auf Labels, die Alternativen anbieten. Wer also trägt die Verantwortung - die Konsument*innen, die Grossvertreiler, der Staat? «treibhaus» befragt die Psychologin und Klimaexpertin Vivianne Visschers und Raphael Schilling, Nachhaltigkeitsverantwortlicher bei Coop Schweiz.

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Erklärungsvideo Antibiotikaresistenzen - Lebensmittel

2020, Freivogel, Claudia, Visschers, Vivianne

Erklärungsvideo für Konsument*Innen über die Verbreitung antimikrobieller Resiztenzen durch den Kontakt mit Lebensmitteln und Haustieren. Das Video zeigt welche Massnahmen ergriffen werden können, um die Übertragung resistenter Keimen zu reduzieren. Das Video wurde zusammen mit Pascale Küng, Claudia Wirth, Vanessa Feck und Stefan Holaus entwickelt. Educational video for consumers about the transmission of antimicrobial-resistant bacteria through food handling and pet care. The video explains behavioral measures that prevent the spread of resistant bacteria. The video was developed together with Pascale Küng, Claudia Wirth, Vanessa Feck and Stefan Holaus.

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2. Begleitgruppentreffen: Forschungsprojekt «Intervention zur Risikoreduktion der multiplen antimikrobiellen Übertragungswege»

2019-12-11, Freivogel, Claudia, Lechner, Isabel, Visschers, Vivianne

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Understanding the Underlying Psychosocial Determinants of Safe Food Handling among Consumers to Mitigate the Transmission Risk of Antimicrobial-Resistant Bacteria

2020-04-08, Freivogel, Claudia, Visschers, Vivianne

In this study, we aimed to explore the psychosocial factors related to consumers’ safe food-handling behaviors to reduce the transmission risk of antimicrobial-resistant bacteria through food products. To this end, we investigated the extent to which the variables of the health action process approach (HAPA) and subjective norms can predict safe food handling by consumers. Data were collected from a representative sample of consumers belonging to the German-speaking part of Switzerland by administering a self-reporting questionnaire. The results showed that risk perception, self-efficacy, and positive outcome expectancy (i.e., the motivational phase of HAPA) were significant predictors of the intentions to handle food in a safe manner (see graphical abstract below). Additionally, in the volitional phase of HAPA, intention was found to be a significant predictor of safe food-handling behaviors. Contrary to expectations based on HAPA, action planning did not mediate the intention–behavior relationship. Only a small part of the variance in behavior was explained by coping planning and action control. The findings confirmed that the motivational phase of HAPA may be useful for determining safe food handling.

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Erklärungsvideo Antibiotikaresistenzen - Haustiere

2020, Freivogel, Claudia, Visschers, Vivianne

Erklärungsvideo für Konsument*Innen über die Verbreitung antimikrobieller Resiztenzen durch den Kontakt mit Haustieren. Das Video zeigt welche Massnahmen ergriffen werden können, um die Übertragung resistenter Keimen zu reduzieren. Das Video wurde zusammen mit Pascale Küng, Claudia Wirth, Vanessa Feck und Stefan Holaus entwickelt. Educational video for consumers about the transmission of antimicrobial-resistant bacteria through pet contact and care. The video explains behavioral measures that prevent the spread of resistant bacteria. The video was developed together with Pascale Küng, Claudia Wirth, Vanessa Feck and Stefan Holaus.

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Evaluation «Einsatz und Nutzung ausgewählter Informationsprodukte der Strategie Antibiotikaresis-tenzen (StAR)». Schlussbericht im Auftrag des Bundesamtes für Gesundheit (BAG)

2020, Laubereau, Birgit, Meyer, Lea, Kaufmann, Cornel, Visschers, Vivianne, Feck, Vanessa, Schaffner, Dorothea

Die seit 2016 umgesetzte Strategie Antibiotikaresistenzen (StAR) sieht in den Bereichen Mensch (StAR-M) und Tier (StAR-T) unter anderem vor, dass die Zielgruppen (d.h. Patienten/-innen, Kundschaft in Apotheken und Tierhalter/-innen) sensibilisiert und ihr Wissensstand erhöht werden soll. Zu diesem Zweck wurden unter Federführung des Bundesamts für Gesundheit (BAG) und des Bundesamts für Lebensmittelsicherheit und Veterinärwesen (BLV) zusammen mit Vertretern/-innen der Fachverbände verschiedene Informationsprodukte in den Bereichen Mensch («Antibiotika richtig einsetzen») und Tier («Antibiotika retten Leben – sind aber nicht immer nötig») entwickelt. Mittels einer Evaluation wird in den Bereichen Mensch und Tier die Verbreitung, die Akzeptanz sowie den Einsatz der Informationsprodukte durch die Mittler in den Arztpraxen (Grundversorger, Zahnärzte/-innen, Tierärzte/-innen) und Apotheken beurteilt. Zudem wird die Qualität im Sinne von Nutzerfreundlichkeit untersucht. Aufbauend auf den Ergebnissen werden realistische Empfehlungen zuhanden des BAG und des BLV formuliert als Grundlage für den Entscheid, welche Produkte weiterhin genutzt und verbreitet werden sollen und wie diese gegebenenfalls optimiert werden können.

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It’s not easy being green: Wahrnehmung und Verhalten von Konsument*innen

2020-04-07, Visschers, Vivianne, Griesser, Simone

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Smaller servings vs. information provision: Results of two interventions to reduce plate waste in two university canteens

2020, Visschers, Vivianne, Gundlach, Daniela, Beretta, Claudio

Two interventions were systematically evaluated in two university canteens on their effectiveness to reduce visitors’ plate waste. The evaluation was theory-based and focused not only at the effects on the amount of plate waste, but also at the psychological predictors underlying plate waste behaviour. In Intervention A, visitors received information about food waste over a period of three weeks. In Intervention B, in addition to information, smaller servings were offered. The actual amount of plate waste and visitors’ attitudes, personal norms, beliefs, perceived behavioural control, intentions and plate waste reduction behaviour were measured before and after the interventions. Intervention B reduced the amount of plate waste by 20%, whereas no reduction was found after Intervention A. In both interventions, the provided information resulted in more positive beliefs and stronger personal norms regarding avoiding plate waste. The information also caused attitudes to have a stronger influence on plate waste reduction behaviour, whereas intention to reduce became less important for reducing plate waste. Personal norms regarding food waste were the strongest predictor of plate waste reduction behaviour, before and after the interventions. The provided information was thus insufficient to reduce plate waste, simply offering smaller servings could achieve this. Although our intervention study only included two university canteens and was conducted for a short period, our data seem to imply that a combination of both information and smaller servings reduces plate waste in the food service industry.

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Exposure pathways to antimicrobial resistance at the human-animal interface—A qualitative comparison of Swiss expert and consumer opinions

2020, Lechner, Isabel, Freivogel, Claudia, Stärk, Katharina D. C., Visschers, Vivianne

Antimicrobial resistance (AMR) is an emerging global health concern, affecting both the animal and the human population. Transmission pathways of AMR are therefore abundant and complex, and ways to prevent or reduce transmission to consumers must be identified. The overall goal of this study was to define the content of an intervention study aimed at reducing the transmission of AMR from animal sources to humans. To identify the most relevant pathways, Swiss experts and consumers were interviewed about their opinions on the risks of transmission of AMR. Opinions of experts and consumers were then qualitatively compared and the main gaps identified. The results revealed that Swiss consumers had several misconceptions regarding the sources and transmission of AMR, and that they in particular underestimated the importance of poultry meat and pets as a potential source of AMR. Furthermore, high uncertainty was noted in experts regarding the prevalence of AMR in pets and the potential of transmission to their owners. Consequently, awareness of AMR transmission pathways should be increased among consumers to overcome common misconceptions, which will help reduce the risk of transmission. Further research is needed to better understand the pets' potential to harbor and transmit AMR to their owners, and to identify most effective methods to increase risk awareness in consumers as well as intervention strategies promoting consumer behaviors to mitigate AMR transmissions at the human-animal interface.