The impact of food‐related values on food purchase behavior and the mediating role of attitudes: A Swiss study
Vorschaubild nicht verfügbar
Autor:innen
Autor:in (Körperschaft)
Publikationsdatum
2013
Typ der Arbeit
Studiengang
Typ
01A - Beitrag in wissenschaftlicher Zeitschrift
Herausgeber:innen
Herausgeber:in (Körperschaft)
Betreuer:in
Übergeordnetes Werk
Psychology & Marketing
Themenheft
DOI der Originalpublikation
Link
Reihe / Serie
Reihennummer
Jahrgang / Band
30
Ausgabe / Nummer
9
Seiten / Dauer
765-778
Patentnummer
Verlag / Herausgebende Institution
Wiley
Verlagsort / Veranstaltungsort
Auflage
Version
Programmiersprache
Abtretungsempfänger:in
Praxispartner:in/Auftraggeber:in
Zusammenfassung
Personal values and attitudes can help to explain food choice. This study confirmed a hierarchical organization of the value–attitude–behavior chain: Food‐related values influence attitudes, and these, in turn, impact behavior. Contrary to previous findings, values are only partially mediated by attitudes: Some food‐related values are fully mediated, whereas others are partially mediated, and still others have exclusively direct effects on purchase behavior. Questionnaire data from a roughly representative sample of 851 adults living in Switzerland was complemented with actual food purchase behavior measured by a loyalty card of a Swiss retailer over the period of one year. Four theoretically derived structural equation models were compared across eight different food product categories (organic, fair trade, low‐budget, fresh convenience, ready‐to‐eat, light, functional foods, fruits and vegetables). The results question central assumptions of the theory of planned behavior and emphasize the role of food‐related values in food consumption. Implications for marketing and future product developments of food companies are discussed.
Schlagwörter
Fachgebiet (DDC)
150 - Psychologie
Veranstaltung
Startdatum der Ausstellung
Enddatum der Ausstellung
Startdatum der Konferenz
Enddatum der Konferenz
Datum der letzten Prüfung
ISBN
ISSN
0742-6046
1520-6793
1520-6793
Sprache
Englisch
Während FHNW Zugehörigkeit erstellt
Nein
Zukunftsfelder FHNW
Publikationsstatus
Veröffentlicht
Begutachtung
Peer-Review der ganzen Publikation
Open Access-Status
Closed
Lizenz
Zitation
HAUSER, Mirjam, Fridtjof W. NUSSBECK und Klaus JONAS, 2013. The impact of food‐related values on food purchase behavior and the mediating role of attitudes: A Swiss study. Psychology & Marketing. 2013. Bd. 30, Nr. 9, S. 765–778. DOI 10.1002/mar.20644. Verfügbar unter: https://irf.fhnw.ch/handle/11654/39084